Fantiserar du också om nya, smidiga sätt att ta dig från ett ställe till ett annat? En del idéer om framtidens transporter har varit huvudlösa förhoppningar, men en del är faktiskt på väg att realiseras. Och drömmen om självkörande fordon – den är verklighet i Linköping. De smått futuristiska minibussarna tar dig inte bara från A till B utan också, på sätt och vis, in i framtiden. Här drivs ett rullande forskningsprojekt med syfte att testa hur självkörande bussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar.

Bussarna, som är ett regionalt utvecklingsprojekt i samverkan mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings universitet, RISE, Linköping Science Park, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken, trafikerar en 3,7 kilometer lång sträcka runt Campus Valla och Vallastaden.

Kundvärd övervakar körningen

De båda fordonen kommer från den franska tillverkaren EasyMile och tar upp till sex sittande passagerare. Bussarna har i namntävlingar fått namnen Hjulia och Busse. Det finns alltid en kundvärd ombord som också övervakar körningen. Det är gratis att åka med bussarna, men då detta görs på prov är de inte idag en del av den ordinarie kollektivtrafiken. Det betyder att trafiken kan komma att förändras beroende på till exempel väder.

Projektets avsikt är att ha bussarna i drift åtminstone till och med hela året 2024.

Mer att läsa om projektet

Rapport: Autonoma elektrifierade bussar – sammanlagda erfarenheter med fokus på användare

Forskningsprojekt och studier med koppling till ELIN (Ride the future)

Presentation från workshop: Ride the future – Vad har vi egentligen gjort och lärt oss?

Rapport: Ljuddesign och visuella effekter för förbättrat trafiksamspel och interaktion med autonoma fordon